Het Einde Is Nu

Aniana Taelman levert met Het Einde Is Nu een aangrijpend, autobiografisch literair debuut af.

De confrontatie met de aftakeling van haar moeder aan de ziekte van Alzheimer ontmaskert onverwachts haar allesoverheersende, maar radicaal verdrongen, verdriet sinds de zelfmoord van haar vader. 

Het boek toont de strijd, de pijn, maar ook het teruggevonden geluk van de auteur.

“Ik heb 20 jaar lang mijn vaders zelfmoord doodgezwegen. Het was te pijnlijk. Verwoesting in de brutaalste zin van het woord. Tot ik het besluit nam: Genoeg dood. Ik wil zó graag weer leven!”

“Het schrijven van Het Einde Is Nu was een moeizaam proces. Ik was geen schrijver, ik heb het vak geleerd door me drie jaar lang van de buitenwereld af te sluiten. Maar het schrijven van mijn verhaal kon niet eens ter sprake komen zonder de verwerking ervan. Ik ging de strijd aan tegen het onverwerkte, alsmaar weggeduwde, trauma in mezelf. Het verwerkingsproces was bikkelhard, maar zo noodzakelijk. Geluk ligt op ons te wachten, geloof me, maar enkel wanneer we het aandurven de pijn eerst recht in de ogen te kijken.”

Het Einde Is Nu beschrijft niet enkel het einde van haar angst voor een tweede allesoverheersend verlies – dat van haar moeder aan de ziekte van Alzheimer – maar luidde voor Aniana Taelman het einde in van de jarenlange ontkenning van haar trauma.

Zo krachtig als haar verhaal is ook de cover van haar boek. 

Zonder titel. Zonder naam van de auteur. Enkel een foto. 

Door titel noch auteur te vermelden, verwijst het coverbeeld enkel naar zichzelf en ben je als lezer al emotioneel betrokken voor je één woord hebt gelezen. Een blik die zoveel meer zegt dan woorden. 

Het gaat niet om de auteur, het gaat om het verhaal. 

Een verhaal dat veel mensen meemaken en nog meer mensen aangaat. 

Een verhaal dat hopelijk veel mensen kan inspireren om zelf de weg naar geluk te vinden.

Hier begint Het Einde Is Nu. 

In deze video vertelt Aniana Taelman zelf over hoe het verhaal van Het Einde Is Nu is ontstaan.

Leesfragment

“In dit fragment van Het Einde Is Nu lees je twee hoofdstukken uit deel een van mijn debuut. Zo krijg je een idee van mijn schrijfstijl en de inhoud van het boek. Ben je benieuwd naar meer? Dompel je dan volledig onder in mijn verhaal!”

Reviews

Wat een prachtig boek. Er was voor mij in de eerste plaats HERKENNING want mijn schoonmama had ook Alzheimer. Daarnaast ook veel BEWONDERING voor deze prachtige vrouw, voor haar doorzettingsvermogen en geloof in zichzelf. Maar dit boek is ook INSPIREREND, het deed me stilstaan bij wie ik ben, hoe ik leef, stilstaan bij het leven en misschien geeft het me zelfs moed en kracht om één en ander aan te pakken…

Carla, geverifieerde reviewer.

Dit boek is heel vlot geschreven. Eens je eraan begint wil je tot het einde lezen. Voor iedereen die te maken heeft met Alzheimer of zelfdoding zal veel van zichzelf kunnen herkennen in dit boek. Hoe je vaak niet begrepen wordt in deze samenleving en niet voor je gevoelens durft uit te komen. Dit boek is met veel moed en liefde geschreven. Ik kijk uit naar de volgende!

Nancy, geverifieerde reviewer.

“Het einde is nu” is een pakkend verhaal dat recht naar het hart gaat. Zeer moedig van de auteur om haar persoonlijke strijd op papier te zetten. Er schuilt veel kracht in het boek. Kracht om het leven terug op te nemen zelfs na de zwaarste tegenslagen.

David, geverifieerde reviewer.

Ik stapte net de wirwar van gangen door, zo snel mogelijk naar de kamer waar mijn moeder verblijft. Ze bevindt zich in de nevelen van haar verleden en mompelt stukken van zinnen en liedjes uit haar jeugd die in haar diepste geheugen ingeslepen zijn. Ze reageert nauwelijks op mijn woorden en aanraking. Jouw boek lezen was hard voor mij. Ik kon het maar in kleine stukjes aan omwille van de confrontatie met zoveel herkenbare wreedheid waarmee het Alzheimer monster ook mijn lief moederke aan het vernietigen is. Ik raad “het einde is nu” aan voor allen die met het gedrocht te maken hebben en ook aan hen die het nooit willen ontmoeten. Bedankt Aniana om jouw beklijvend verhaal te delen. Ik kijk uit naar het vervolg.

Katelijne, geverifieerde reviewer.

Een ONGELOFELIJK krachtig boek!  Het lezen brengt je in de wereld van deze prachtige schrijfster. Haar verdriet, haar kracht, haar onvoorwaardelijke liefde,… 

Een intens, bijzonder verhaal. De moed, het aanvaarden, de bewustwording,… ONVOORWAARDELIJK, veel liefde!

Stefanie, geverifieerde reviewer.

Dit aangrijpend verhaal is voor velen op een of andere manier herkenbaar. Aniana schrijft over hoe hard het leven kan zijn en neemt je als lezer volledig mee in haar verhaal over het leven. Je voelt haar emoties, je staat als het ware naast haar. Maar naast haar emoties voel je ook haar moed om verder te gaan. Deze vrouw is een inspiratiebron, een voorbeeld van hoe het verder kan na immens verdriet. 

Een absolute aanrader!

Manja, geverifieerde reviewer.

Wat een prachtig boek heb ik gelezen. Zo open en eerlijk. En dan ziet men dat het verwerken van een trauma niet altijd even makkelijk is. Net als die geconfronteerd te worden met een ziekte dat je in je boek het monster noemt. Wat gaat er door iemand zijn ziel om zich van het leven te ontdoen? De vragen waar de nabestaanden niet mee wegkomen en vaak heel hun leven meedragen. Dan krijg je de opdonder van je moeder. En op zo een moment vergeet je jezelf. Je leeft op automatische piloot en je masker zet je niet af. Dat komt zo mooi in het boek voor. Dit alles is moeilijk te verwerken tot er iemand komt die toch door die dikke muur kan slaan. Dat is eigenlijk het geluk.  

Een trauma verwerk je zo maar niet en de ene kan er over praten de ander kropt het op. Dat ook mooi beschreven is. 

Even heb je me teruggebracht naar ’89, het jaar waarin mama gestorven is aan een slepende ziekte. 

Aniana ik hoop echt op een vervolg boek. En dat wat je wilt bereiken naar andere mensen toe een must mag zijn. Want je kan alleen maar iemand helpen als je ook iets hebt meegemaakt. 

Wat ik zelf ook prachtig vond was het nawoord. Dat liet aanvoelen dat je op een moment iemand had die je nam zoals je was met alle emoties erbij. 

Ik dank je uit grond van mijn hart dat ik dit boek heb gelezen en nog vaak zal vastnemen. Het zal voor heel veel mensen een steun kunnen zijn.

Bruno, geverifieerde reviewer.

Express Your I

Het Einde Is Nu wordt uitgebracht door Express Your I, de nagelnieuwe uitgeverij van Taelman en haar echtgenoot Luc Deflem. 

Express Your I is een uitgeverij met een missie,” aldus Deflem. “Er zijn verhalen die verteld moeten worden. In een boek, een stripverhaal, een fotografiereeks… We willen een verhalenfabriek zijn, een story factory. Mensen de kans geven om hun verhaal te vertellen en op die manier andere mensen inspireren om hetzelfde te doen.”